14 Mayıs 2015 Perşembe

BU YAZIM ECZACILARIM İÇİN





                                                     ECZACILARIM


                 Bugün '' 14 MAYIS TÜRK ECZACILIK GÜNÜ '' . Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 'nin açılış günü . Bu okulda ilk diplomalı eczacılar yetişmiş. Bazılarının 14 Mart taklidi diye dalga geçmesi anlamsız çünkü gerçek ve resmi bir tarih. 1968 yılından beri kutlanıyor.


              Cem Yılmaz eczacılık fakültelerinin doktorların okunması mümkün olmayan reçetelerinin okunması için açıldığını söyler espriyle..Bugünkü yazımda çok iç içe çalıştığım eczacılardan ve kiminin çok sevdiği kimininse yapmak zorunda kaldığı mesleklerinden söz etmek istiyorum.

             Eczacılık doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye satan , hazırlanması gerekli ilaçları hazırlayan , laboratuvarda ilaçların geliştirilmesi ve analiziyle ilgili araştırmalar yapan meslek gurubudur.

             Eczacılar özel sektörde ,devlet birimlerinde , ilaç endüstirisinde ( fabrika veya depo ) kalite kontrol birimlerinde çalışabilir. Kendilerine ait hastane veya özel hastane eczanelerinde çalışabilirler. Özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında ya da ilaç pazarlama sektöründe de görev alabilirler.

           Yani sevgili Cem Yılmaz 'ın esprisindeki kadar basit değildir eczacılık ...Bu nedenle eczacı olmak isteyen biri  kendinde aşağıdaki özellikler var mı bir bakmalıdır:

           * Üst düzeyde genel yeteneğe sahip

           * Kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanda başarılı ,

           * Sorumluluk duygusu yüksek ,

           * Dikkatli ,tertipli , düzenli

           * İlaç ve kimyasal maddelere karşı allerjisi olmayan ,

           * İnsanlarla iletişim becerileri yüksek kişiler olmalılar.

           * Fakültede Fizik , Kimya , Tıbbi Biyoloji ve Genetik ,Anatomi ,Biyoistatistik , Fizyoloji ,Patoloji , Besin Analizi , Mikrobiyoloji , Halk Sağlığı , Farmakoloji , Eczacılık Tarihi ve Deontoloji , Eczacılık Mevzuatı ve Tıbbi İlk Yardım derslerini alacaklarını bilmeliler..Bunlara ek olarak yüksek lisansla akademik kariyer yapıp uzman eczacı olabilirler. Bu bilgilerden sonra eczacıların sadece eczanelerine gidip ilaç satın aldığınız kişiler olmadıklarını  mesleklerinin ciddi emek ve donanım gerektiğini tekrar belirterek tanıdığım tanımadığım tüm eczacıların özel gününü tekrar kutluyorum.Sağlık ekibinin önemli bir parçası olarak birlikte sağlıklı çalışmalar diliyorum...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder