6 Mayıs 2015 Çarşamba

ÜSTÜN ZEKALILARLA UYUMLANMAK




                                  ÜSTÜN  ZEKALILARLA  UYUMLANMAK              

                 ''Her insanın zekası kendine özgüdür.'' diye bitirdiğim bir önceki yazımdan sonra bu yazımda genellikle üstün zekalı olarak nitelendirilen IQ'su yüksek kişilerin yaşadıklarından bahsetmek istiyorum.Zeka yüksekliği genelde hayranlık uyandırır.Karşınızdaki küçüçük bir çocuk bile olsa konuştuğunuzda geliştiğinizi hissedersiniz.Davranışsal olarak çizginin zaman zaman dışına çıkma sebepleri genellikle sürekli faaliyet halindeki durduramadıkları zihinlerinin eseridir.

             Resim  çok şey anlatmıyor mu :) Biraz farklıdırlar işte.Çok çocuksu hareket ettiklerinden çoğunlukla zekaları sorgulanır.Ciddiyetle eğildikleri projelerinden oyun havasında eğlenmeseler sürdürebilirler mi sizce ? Gerçek dünyada yaşar görünürken bir tarafları hep geliştirdikleri fantastik hayal dünyalarındadır ve o dünyada gerçekten yaşıyordur ,üretiyordur. Aslında onları farklı açılardan bakmalarını sağlayarak farklı çözümlere ulaştıran yorulmak bilmeyen hayal güçleridir birazda .Farklı bir sonucu da hemen hayal edebildiklerinden hayalkırıklığı çok sorun olmaz.Her şeye ilgi duyduklarından,araştırarak öğrenmek istediklerinden kararsız kaldıklarında her şeyden biraz biraz öğrenir ,bazen de odaklanma sorunu yaşarlar.

            Yanlarında çalışanlar varsa öğrenmekten ve gelişmekten alınan keyfi bildiklerinden onları çeşitli eğitimler için yüreklendirirler.Bu davranışlarının altında biraz da anlattıklarını anlayacak seviyedeki insanlarla beraber olmaktan ,bilgi alışverişinden aldıkları keyif vardır.Çoğu zeki insan arkadaşları ile uyumlu bilişsel iletişimi yakalayamamaktan arkadaşlıklarından sıkılma ve yalnızlaşma sorunları yaşayabilmektedir. Hele de sosyallik değerleri yüksekse yaşadıkları bu çatışma onları yalnızlıkları konusunda kendilerini suçlu hissetmeye götürebilmektedir.Genelde hayatta en önemli şeyin insanlar tarafından anlaşılmak olduğunu düşünürler ve düşüncelerini tam anlamıyla yaşadıkları gibi aktarabilmek kök duygusu ve yaşamlara yararlı olma amacıyla hareket ettiklerinden anlaşılamadıklarında sıkıntı yaşarlar. Zaten peşinde koştukları yüksek idealler için çok zaman ayırırlar ve amaçları için uzun süre yalnız zaman geçirirler. Paylaşımı dengeleyemeyenlerde yüksek zekaları bir süre depresyon için tampon görevi görsede uzun süren yalnızlık ve herkesten farklı oldukları için yaşadıkları duygular bazen onları bu psikiyatrik sıkıntıya sokabilmektedir. Zaman zaman eleştirel düşünme ve sogulama becerileri kendilerini ve çevrelerindekileri acımasızca yargılamalarına neden olur. Bazen de farklı ve keskin mizah anlayışları yanlış anlaşılarak çevresindekilerde kırgınlıklar yaratır oysa onun amacı sadece güldürmektir...

            Eğer iyi eğitimler alırlarsa aynı eğitimi alan normal zekalardaki kişilere göre duygularını yoğun yaşadıkları görülür. Duygusal farkındalıklarını arttırıp EQ'larını da ( duygusal zeka ) arttıranlar duygusal açıdan da yüksek bir bilinçten olayları değerlendirmekle genel hayat başarılarını arttırır ve diğer kişilerle daha dengeli ve uyumlu iletişim ilişkilerinde buluşur. Bu tip kişiler genelde herkesle iyi geçinir ve etraflarında danışılan bilgeler olarak adlandırılır. Bunlar hem iç hem dış görülerini arttırmışlardır. Bir konu hakkında derinlemesine bilgi edinmeden konuşmazlar. Hatta bilgi düzeyleri derinleştikçe sessizleşirler. Sadece sorulunca konuşurlar. Bu halleri sadece IQ yüksekliği olup etraflarında ukala olarak değerlendirilenlerden farklıdır.

          Bazılarında her şeyi son noktasına kadar doğru yapma saplantıları bazen onları gereksiz yere yorar ve vakit kaybı yaşarlar.Yazımı Neşeli Beyin adlı sitede okuduğum  Robert Sternberg'in  ''In search of human mind'' adlı kitabından alınan zeki insanların yaşadığı sorunların maddeleştirilmiş hali ile bitiriyorum.''Dünyaya gönderilmiş hediye paketleri '' olarak tanımlanan bu özel insanları daha iyi anlamamızda umarım yararı olur diyorum.

            1-  Motivasyon eksikliği

            2-  Ani dürtüleri kontrol eksikliği

            3-  Azim ve vazgeçmeme özelliğinden zaman zaman mahrum olmak

            4-  Yanlış yetenekleri kullanmak

            5-  Düşünceleri aksiyona geçirememek

            6-  Sonuca ya da ürüne yeterince odaklanamamak

            7-  Başladığı işi bitirememek, yenisine atlamak

            8-  Başlamaktan korkmak

            9-  Sürekli erteleme ya da sürüncemede bırakma alışkanlığı

            10- Başarısızlık korkusu 

         Son günlerde öğrenci koçluğu yaptığım yüksek IQ' lu çocuklara daha uyumlu yol arkadaşlığı yapmak amacıyla bilgi toplarken bu yazı ortaya çıktı.Tabi ki istisnalar vardır.Yazıda yapılan genellemelerde kimse hedef alınmamıştır.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder