2 Mayıs 2016 Pazartesi

İLİŞKİLERDEKİ ÇATIŞMALARI AZALTMAK MÜMKÜN MÜ ?



               
              Hepimiz zaman zaman en yakın ilişkilerimizde dahi anlaşmazlıklar yaşarız. Romantik ilişkilerde duygular ve heyecan çok taze iken önemsenmeyen noktalar  birikerek ileride daha büyük sorunlar oluşturur. İlişkilerde hiç tartışma ve çatışma yaşamamaya çalışmak çoğu zaman yaptığımız ama başaramadığımız bir şey. O zaman baştan bunu doğal kabul etmemiz rahatlatıcı olacaktır. 

          Genelde çatışmalar kendi değerlerimizle karşı tarafın değerleri çarpıştığında ortaya çıkarlar. Hepimiz değerli ve biriciğiz. Aynen çatışma yaşadığımız kişi ya da kişiler gibi...

              Peki o zaman neler yapabiliriz ?

             İstediğimizi sakin bir ses tonuyla fazla dolandırmadan net olarak aktarmalıyız. Her konuyu önem sırasına koymadan tartışmak kadar istekleri bastırmak da çok sorun yaratır. İstediklerimizi nedenleri ile beraber somut olarak karşı tarafın tam anlayacağı sade bir dille aktarmalıyız. Bizim için önemini açıklamalıyız.

            Karşı tarafın söylediğini dikkatle dinlememiz , yüzüne gözlerinin içine bakmamız zihnimizin hemen kendimizi haklı çıkaracak cevaplarını erteleyip , onun söylediklerine odaklanmamız çok önemli. Savunmaya ve saldırmaya başlamadan önce dinlemek gerekli .Dinlerken aynı göz seviyesinde olmak , karşı taraf oturuyorsa oturmak , beden dili ile savunmaya geçmemek , parmak sallamamak , iki kolu bağlayıp '' Senin söylediklerin benim tarafıma geçmiyor '' mesajını vermemek yine önemli noktalar.

           Sürekli benim düşündüğüm daha önemli ve doğru mesajını karşıya kabul ettirmek yerine çok dikkatli şekilde karşı tarafa senin söylediklerin çok değerli ve benim için çok önemli mesajını beden dilimizle iletmenin yararını aklımızın bir köşesinde hep tutmalıyız. Belki de karşı tarafın istediği sizi ve ilişkinizi çok olumlu yönde etkileyecek daha önce  aklınıza hiç gelmemiş bir yol olabilir. 

         Sizin söyledikleriniz , davranışlarınız ve önerileriniz karşı tarafta sürekli alay , küçümsenme ve reddedilme ile karşılaşsaydı ne hissederdiniz ?  Bir yere gittiğini haber vermeyen yakınınızla iki şekilde konuştuğunuzu farz edelim . '' Neden aramadın ? Hep böyle yapıyorsun ? Bizi hiç düşünmüyorsun ?'' ya da '' Haber vermediğinde başına bir şey gelmiş olabileceğini düşündüm ve çok kaygılandım.Haber vermiş olsaydın o saatleri çok daha rahat geçirirdim .'' Hangi cümle sizi bir dahaki sefer için sarsardı ?

         Çözümleri birlikte üretmek her iki tarafında bu çözüme daha çok katılmasını sağlayacaktır. Çözüm üretirken bir kaç tane çözüm üretip içlerinden demokratik şekilde seçimler yapmak da doğru yaklaşımlardan biridir. Bu yaklaşımlar her iki tarafı birlikte sisteme kattığından ilişkiyi güçlendirir ve aradaki güven duygusunu arttırır. İnanın ilişkiyi güçlendirmek adına bu gayrete değer.

               Yapılan en büyük yanlışlardan birisi de tartışma çıkmasın diye susmak ve genelde daha sabırlı olan tarafın içine atması ile problemleri dondurmak . Tartışma yaşamaktan sürekli çekinen kişilerin çocuklukta aile kavgaları sebebiyle duygusal travmaya maruz kaldıkları da görülmüş .Profesyonel destek almak  her zaman aklımızın bir köşesinde olmalı. Hayatta her şey konusunda yaptıkça ustalaşıyoruz. Tartışmalarda kontrol ve ilişki için ilerlemek adına kullanmak da böyle olacak . Belki ilk seferde çok kontrollü olamayacaksınız.Kendinize zaman tanıyın . Bazen ilerlemek için acı çekmek bile güzel...

         Çatışma ve tartışma yaratan durumları böyle fırsata çevirmek yerine ; öfke kızgınlık gibi duygularımızı hep içimize atarsak hem ilişkimiz gelişmez hem de bu biriktirdiğimiz durumlar uygunsuz zamanlarda patlayarak ortaya çıkar...

         Çatışmalarınızı ilişkilerinizi ilerletecek fırsatlara dönüştürdüğünüz güzel günler dilerim...

11 yorum:

  1. Baştan sona insan ilişkileri için rehber olur niteliğinde bir yazı idi.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ece Evren .Sevgiler benden.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim Ece Evren .Sevgiler benden.

      Sil
  2. Keşke bu yazıyı birkaç ay önce okuma şansım olsaydı, belki şu an her şey daha farklı olurdu. Çok güzel bir yazı olmuş, umarım birçok insana rehber olur da bizim yaptığımız hataları yapmazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey için geç kalınmış sayılmaz Cansu Uluganer .Değerli tespitleriniz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. Hiç bir şey için geç kalınmış sayılmaz Cansu Uluganer .Değerli tespitleriniz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. İnsan ilişkilerinde tartışmadan kaçınmak yerine, makul ve seviyeli bir tartışma ortamı yaratarak meseleleri konuşmak çok önemli bana göre. Dinlemek, değer verdiğini göstermek, bunu doğru şekilde aktarmak gerekiyor. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  4. Yaklaşık 1 yıldır uygulayıp güzel sonuçlar aldığım şeyleri okumak tekrar etmek açısından iyi oldu. Umarım başkalarıda okuyup bu yazıdan faydalanır. Çok güzel bir yazıydı teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübe bu hayatta en değerli şeylerden biridir .Tecrübelerinizle hoş geldi iz Yağmur Yağar :)

      Sil
  5. Güzel bir yazı olmuş. Karşıdakini dinlemek aslında ona değer vermektir. Sorunları ertelemek ve içe atmak dediğiniz gibi sakıncalı. Blogunuzu takibe alıyorum ben de beklerim. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil