30 Mart 2015 Pazartesi

ZEKA TÜRLERİ

                              

  
                                                  ZEKA TÜRLERİ  

                  Öğrenmeyi sever misiniz? Ben kendi adıma son günlerde bilgi kaynaklarına şöyle bir bakmaya dahi yetişemiyorum. Sosyal medya ,sayısız eğitici televizyon kanalı ,bir süredir ihmal ettiğim kitaplar...Dünya hiç olmadığı kadar bilgi üretir halde. Bu gün yazmak istediğim pek çok şeyi erteleyip bu bilgi yükünden biraz nefes almak isterken bu konu çıktı karşıma. Çok büyük bir hızla gelişen teknolojiyi yaşadığımız günümüzü eski çağlarla  karşılaştırdığımızda , içinde bulunduğumuz hal daha mı karmaşık sorusu da beraberinde geliyor..17. yüzyılda Leibniz, 18.yüzyılda Diderot zamanlarındaki bilgi fazlalığından şikayet ederlerken günümüzde yaşasalar ne düşünürlerdi acaba ? Sanırım günümüzde övüne övüne bitiremediğimiz bir şeyleri bilme sonraki çağlar için çok önemli olmayacak. Bildiğini kontrol etme ve yönetme daha önem kazanacak. İşte tam burada karmaşıklığı yönetmede zeka türleri karşımıza çıkıyor. 

                            
             
                     IQ (Intelligence Quotrent) : Entelektüel zeka oranı olarak bilinir ve aslında zihinsel yeteneği ifade eder. Yüksek IQ 'lu insanlar daha kolay öğrenir ve sorunları daha kolay çözer. Karmaşık ortamlardaki bilgi yükünde IQ beyin gücünün ölçütüdür. Megabit ve işlem hızı gibi.
                    
                     EQ (Emotional Quotrent) : Duygusal zeka anlamına gelen EQ duyguları algılama ,kontrol ve ifade etme yeteneği ile ilgilidir. Yazımın başında anlattığım karmaşıklığın yönetiminde çok önemli rolü vardır. EQ yüksekliği diğer insanlarla ve canlılarla iletişim becerilerinin yüksekliğini beraberinde getirdiğinden ,karmaşıklıkta yönünü tayin etmede ve kariyerlerini ilerletmede daha donanımlı olurlar. Artık bir çok şirket teknik uzmanlıktan çok sosyal beceri yüksekliğine önem vermektedir. Girişim konusunda becerili olma  ,risk alma ve yaratıcı fikirlerle yeniliklere açıklık önümüzü göremediğimiz karmaşıklık hallerinde ne güçlü desteklerdir düşünürsek..

                     CQ(Creativity Quotrent) : Yaratıcı zeka olarak son yıllarda dikkat çeken CQ , aslında kişinin merak düzeyini ifade eden zihinsel iştahla ilgilidir . CQ yüksekliği kendini rutinden alışıla gelmişlikten çabuk sıkılma ve yeniliklere açıklık olarak gösterir. Rutinden uzak çok orijinal fikirlerle gelirler. Aynı anda çok sayıda farklı fikirle gelirler. Bu özellikleriyle belirsizliği idare etmede karmaşık sorunlara basit çözümler getirmede etkili olurlar.
     
                     
                         
                         ÇOKLU ZEKA KURAMI : Bilim adamı Howard Gardner çoklu zeka kuramı ile olağanüstü başarılar sergileyen insanları incelemiş ve sınıflandırmıştır.

                         Sözel Anlayış

                         Sözel Akıcılık

                         Sayısal Yetenek

                         Alansal ve uzay ilişkisi

                         Bellek

                         Algısal hız  

                         Mantıksal düşünebilme 

 Zeka tiplerine şöyle bir baktıktan sonra aslında zekanın çok da sınıflamaya gelir bir özellik olmadığını düşündüğümü belirtmek istiyorum. Bir kişinin zeka seviyesi genetik ,çevre karşılaştığı olaylar gibi faktörlerden de etkilenir. Üstelik hepimiz öğrenme sistemlerimizin farklılıkları nedeniyle bazı öğrenme yolları ile daha rahat öğrenir ve kullanırız. Çoklu zeka kuramını  :'' Hepimiz için farklı zeka ve öğrenim yolları ''yolları olarak özetliyor ve bu konuya bir sonraki yazımda devam etmek istiyorum .Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder