23 Mart 2016 Çarşamba

ÇİĞNEYEREK ZAYIFLA - 1



               Fazla kilolarıyla sorun yaşayan bir sanatçı vardı. Bir süre ortalarda görünmedi . Tekrar ekrana çıktığında ise kimse tanıyamadı .Kendisine ne uyguladınız diye soran muhabire '' Sadece lokmalarımı daha uzun süre çiğnedim. '' diye cevap verdi. İnanılmaz zayıflamıştı.Bu diyalog aklımda kaldı. Bir süredir kendim de kilo alma problemi yaşadığımdan incelediğim ve uyguladığım yöntemleri sizlerle paylaşacağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki benim önerilerim insan sağlığına zararı kesinlikle olmayan ipuçları ve tavsiyeler olacak . Beslenme ve diyetetik diye çok değerli bir akademik danışma merkezi ve mesleği olduğunu baştan belirtmeyi ve yaşa , metabolizma hızlarına ,hormonal duruma göre her bireyin tek tek incelenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim .

              Yazı dizime çiğnemenin önemi ile başlamak isterim.Çünkü çiğnemenin sindirimdeki etkisi sandığımızdan çok büyüktür. Aslında hepimizin bildiği hızlı yemenin kilo aldırmasının altında yeteri kadar çiğnememek de yatar. Sindirim ağızda tükürük bezlerinin salgıladığı fermentler ile başlar. Organik asitler , aromatik maddeler ve tuzlar çiğneme sırasında fermentlerle karışır ve bir kısmı ağızdaki kılcal damarlara süzülür. Biz o anda çiğnediğimiz lokmanın lezzetiyle meşgulken aslında geri planda çok fazla tepkime gerçekleşir. Alınan besinin kimyasal yapısı hakkında toplanan veriler ağızdaki akupunktur noktaları , sinir uçları vasıtasıyla beyine gönderilir. Beyin tarafından bilgi analiz edilir ve sindirim bu bilgiye göre planlanır.


          İşte çiğnemenin önemi tam bu noktada ortaya çıkar . Çünkü besin ne kadar iyi çiğnenirse , beyin o besine özgü sindirim organizasyonunu o derece iyi hazırlar. Bu da 15 -40 çiğneme hareketi aralığında sağlanır. Yeterince çiğnenmeyen gıdaların sindirimi daha ilk basamakta bozulur çünkü mide kendisine kütleler halinde gelen besini sindiremez sadece çürütür. Taze beyaz ekmek ve et bu konuda en dikkat edilmesi gereken besin gurubudur. 



           Midede çürümeye başlayan kütle halindeki besinler ve parçacıklar bağırsaklara iner ve orada çürümeye devam ederler. Bağırsaklardaki bu çürüme kandaki savunma hücreleri olan lökositleri (akyuvar) hücrelerini uyarır ve arttırır. Bağışıklık sistemi buna cevapsız kalmaz ve kendini korumak için faaliyete geçer. İşte hazımsızlık , şişkinlik sıkıntılarının altında daha ilk lokmaları tam olarak çiğnememek de yatar.  

Not : Devamı bugün :)

          
Kaynak :Aidin Salih '' Gerçek Tıp ''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder