23 Mart 2016 Çarşamba

ÇİĞNEYEREK ZAYIFLA - 2



                Bağırsaklarda yaşayan bakterilere destek olarak yiyebileceğimiz besinler de vardır. Taze meyve ve sebze lifleri iyi çiğnenerek yendiğinde sindirim için destek gıda görevi görürler. Bu konuda etkinliği kanıtlanmış doğal probiyotik gıdalar ve takviye ürünler bulunmaktadır.

              Yemeği iyi çiğnemek uzun sürede yemek beynimizin mideden aldığı doydum sinyalinin daha az kalori alarak tamamlanmasını sağlar. Sindirim süreci kısalır . Çiğnemek ayrıca kendisi de bir iş olduğundan enerji yakımını sağlar. Karışık yemek yemek durumunda iyi çiğnemek özellikle mideye düşen mide yükünü azaltır. Sağlıklı bir kişide mide, 200 ya da 250 gram yemeğin birinci  hazmını kolayca gerçekleştirir. Mide zorlanmadığında ise safra kesesi , pankreas ve bu sisteme bağlı karaciğer de rahat çalışır. Bu miktarın iki katı ve iyi çiğnenmemiş gıda almak ; aynı organları bu sefer hem fazlalıkların depolanması için , hem ek olarak artmış boşaltımın yapılıp yeni gelecek besinlere yer açabilmek için ekstra yormak demektir. Üstelik kalp de bu aşamada yetmezliği olanda ciddi anlamda yorulacak derecede sindirim için kan pompalar . Ağır ve aşırı yemek sonrası uyuklamanın sebeplerinden birisi de budur.Bu önündeki dirence ve yüke bağlı motorun çok çalışıp ısınması hatta yanmasına benzetilebilir.


               Daha iyi çiğneyen kişi ani ve çok miktarda insülin salınımının da önüne geçmiş olur . Bu nedenle insülin rezistansı (direnci ) yüksek olan kişilere lokmaları iyi çiğneme özellikle önerilir. 

             Gençlerde sindirim faaliyeti daha hızlı ve güçlüdür . Bu nedenle yaş ilerledikçe çiğneme alışkanlığına daha çok dikkat etmek , kardiyak yükü ve insülin direncini arttırmamak gerekir. Çünkü yaşlılarda iyi sindirilmemiş gıdalar kan dolaşımını sekteye uğratacak boyutlara gelebilmektedir. 

             Bazı vücut bölgeleri dolaşımın bozulmasıyla yetersiz kanlanmayla beraber besin alamamakta ve beyine ''açım!'' uyarısını göndermeye devam etmektedir. Beyin de buna cevap olarak iştahı arttırmakta , aşırı yedikçe atıklar daha da artmakta ve bir kısır döngü meydana gelmektedir.

              İşte tam bu noktada kendi sağlığınız için kilo probleminiz olmasa bile daha iyi çiğneyerek sindirim organlarınıza destek olmaya var mısınız ? Ben bu öğle yemeğimde başladım :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder