1 Mart 2016 Salı

KARINCA ŞEKER İNADI İÇİNDE ÖLÜR


               Farklı farklı yoğunluklar yaşayabiliyoruz . Çalışmak değil yoran insanları aslında , gönül yorgunlukları . Gönül yorgunluğu kişiler arasında davranış ve iletişim şekli uyuşmazlıkları kaynaklı yaşanabildiği gibi , bazı karakter özellikleri de karşı tarafta rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bugün istekleri bitmez kişilerden bahsedeceğim. Eminim çoğunuzun çevresinde hep etraflarından almak isteyen, gözü doymaz kişiler vardır.

        Bu kişiler ne verirseniz verin hep daha fazlasını ister . Sizden giderken her şey yolundadır . Asıl fark edilmesi gereken ne kadar alırlarsa alsınlar gözlerinin doymayacağıdır. Göz derken , dolduramadıkları aslında kendi içsel boşluklarıdır. 

        Bu biraz aşırı alışveriş yapanların haline benzer. İhtiyacı olsun olmasın alıp zahiri dünyalarına doldurdukları ,içlerindeki boşluğa ulaşamadığından kısa sürede pişman olup ellerindekinden kurtulmak isterler. Hırs ve açgözlülük pençesinde olanlar da biraz böyledir . Alırken değişik bir ruhsal zevk alsalar da sonra pişman olurlar. Bazıları pişman da olmazlar. Biriktirir , biriktirirler. Bu dürtüsel kontrol bozukluğu bazen çok daha fazlasını kaybetmelerine neden olur . Bir süre sonra açık ettikleri bu karakter özelliklerini fark eden işverenler temkinli yaklaşırlar . Çoğu zaman maddi kayıpları daha fazla olur .Üstelik ne kadar toplarlarsa toplasınlar mutlu olmazlar . Hep daha fazla isterler.

Aslında bu kişilerle muhatap olmak zorunda olanların bilmesi gereken şey profesyonelce sınır koymaktır. Bu kontrol bozukluğuna destek verecek davranışlar işleri daha da karmaşaya sürükler. Çünkü ne kadar cömert davranılırsa bir o kadar isteyeceklerdir.

Ne yazık ki bazen bu kişiler çok yakın aile efradından çıkar . İşte o zaman herhangi bir çalışan gibi sadece işine son vererek de kurtulamazsınız.

   Bu konu ile ilgili özlü sözler konuyu çok daha iyi anlatıyor:

* Açgözlülük her zaman yoksuldur.  HORATİUS

* Açgözlülüğün en kötü yanı iyilik bilmezliğidir . SENECA

* Bu dünya herkesin gereksinimi karşılayabilir , ama hiç kimsenin açgözlüğünü 

gideremez . MAHATMA GANDHİ

* İnsanın büyüklüğü kanaatten gelir. Kişi , zor günlerinde bile açgözlülükten 

uzak kalmalıdır. CICERO

* Açgözlülük ve dünya nimetlerini elde etme hırsı , insanı hakkı olmayan 

şeylere el uzatmaya zorlar. HZ. MEVLANA

* İnsanların hırsı ve açgözlülüğü , mutlu olmamalarının tek nedenidir. FENELON

* Karınca şeker içinde ölür. MALEZYA ATASÖZÜ

* En büyük suçlar , zaruri olanı değil fazla olanı elde etmek için işlenir. ARİSTO 

* Gözü tanede olan kuşun ayağı tuzaktan kurtulmaz . TÜRK ATASÖZÜ

* Açgözlülük fakirliktir , kimseden bir şey beklememek de zenginliktir. Kişi her 

hangi bir şeye göz dikmediği zaman , o şeye muhtaç değildir. HZ. ÖMER (r.a)


KAYNAK : www.reitix.com ,www.güzelsözler.com

3 yorum:

  1. Yetinmeyi bilmek lazım tabi ama içinde bulu düğümüz durumdan rahatsızlık bunu ne kadar telkin esersek edelim kendimize, yine de başka arayışlara oluyoruz maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili anne güncesi sorun bunun aşırı olduğu hallerde :)

      Sil
  2. Yetinmeyi bilmek lazım tabi ama içinde bulu düğümüz durumdan rahatsızlık bunu ne kadar telkin esersek edelim kendimize, yine de başka arayışlara oluyoruz maalesef

    YanıtlaSil