4 Nisan 2016 Pazartesi

ZİHİNSEL KONTROL - 2





4-Kontrol edemedikleri şeylere odaklanmazlar

             ''Eşimden ya da çocuklarımdan haber alamadığımda günüm zehir oluyor. Sırf bu kontrol takıntım yüzünden psikolojik destek almaya başladım.'' Bir tanıdığımın sarf ettiği bu cümlesi geliverdi aklıma. Evet her şeyde olduğu gibi hayatın her noktasını kontrol etme isteği de zihinsel kontrolü azaltan davranışlardan. Bu şekilde davranan kişiler uzmanlara göre aslında kendi endişelerini kontrol edemediklerinden çevrelerini kontrol etmek istiyorlar.

5-Herkesi memnun etmeye çalışmazlar

            Bunu zaman zaman yaptığımı fark ediyorum . Başkalarını memnun etme odaklı yaşamak zihinsel olarak gücümüzü çok azaltıyormuş . Çünkü bu bir süre sonra kolay manipüle edilmemize ve kendi asıl istediğimiz şeyleri ertelememize sebep oluyormuş.

6-Risk alırlar

           Bu konuda hepimizin anlatabileceği örnekler vardır. Keşke o zaman şimdiki aklım olsaydı... Keşke biraz daha cesaretli davransaydım...Keşke konuşsaydım... Dikkat ederseniz sırf bununla ilgili bir sürü film senaryosu yazılmıştır. Hatta bazıları her iki seçeneği de sonlandırır . Cesaretin ve risk almanın önemini adeta izleyinin gözüne sokar.

7-Geçmişe takılıp kalmazlar

          Geçmişin bize tek yardımı hatalardan ders çıkarmak. Bunun dışında tekrar tekrar aynı olay etrafında geçmişte dönmek yerine farklı bir bakış açısından bakmamızı sağlayacak destekler bulabiliriz. Profesyonel koçluk desteği almak gibi .

8-Aynı hatayı defalarca yapmazlar

         Bu aslında bir önceki maddenin sonucudur.

9-Başkalarının başarılarını kıskanmazlar ve başarısızlık sonrası hemen pes etmezler

           Son günlerde başarısızlık üzerne yapılmış bir paylaşım vardı . Edison 'un kaç deneme sonrası elektiriği bulduğu üzerine. Düşünün başarısızlık onu yıldırtsaydı şu an nelerimiz eksik kalacaktı ?

10- Yalnız kalmaktan korkmazlar

         Yalnız çalışmanın odaklanmakta etkin olduğu görülmüş . Yaratıcılığı geliştirdiği , empati yeteneğini güçlendirdiği , zihinsel sağlığı olumlu etkilediği ispatlanmış .

11-Hayatın kendilerine bir şey borçlu olduğunu düşünmezler ve eylemlerinin ardından hemen sonuç beklemezler.

       Zihinsel kontrol mekanizması sağlıklı olan insanlar başkalarının hayatları yerine kendilerine odaklanarak bunu başarırlar. Sabırsızlık ve acelecilik ise tam tersi zihinsel kontrolü zayıflatarak asıl hedefe ulaşmayı tam tersi mekanizmalarla geciktirir.

               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder