3 Haziran 2015 Çarşamba

HAVUÇ DEYİP GEÇME !




                                         HAVUÇ DEYİP GEÇME !



                 Beslenme uzmanları  ve diyetisyenlerin yiyeceklerimiz hakkındaki engin bilgisine saygı duyuyorum. Bundan böyle ben de ilgili olduğum bu konuyu sağlıkla bütünleştirip  vitaminler , mineraller , sağlıklı beslenme gibi alanlarda derlediklerimi paylaşmak istiyorum. Bu konuda söz söyleme hakkımı hekimliğimden  ve 2 çocuk büyütürken yaşadıklarımdan alıyorum :) Biraz daha bilimselliğe girerek nedenlerini ve niçinlerini de açmak istiyorum ki bir farkım olsun. Anlaşılma ve yararlı olma konusundaki geri bildirimlerinizi , sorularınızı ve yorumlarınızı samimiyetle bekliyorum. Bilgi edinmek istediğiniz konuları mailime gönderir ya da yorumlara atarsanız beraber öğrenmenin ve gelişmenin yolunu açarsınız :) Katkılarınız ve geri bildirimleriniz için şimdiden teşekkür ederim.  aysencankaya45@gmail.com


                                                       
                  * Yüksek oranda A vitamini içerir. Bu özelliği ile havucun içerdiği bitkisel öncü karoten ihtiyaç halinde sadece hayvansal gıdalardan alınan retinol  adlı A vitamini öncüsüne döner.İçerdiği bol A vitamini ile antioksidan (oksijen ile yakım sonrası ortaya çıkan zararlı metabolitlerin  vücuttan uzaklaştırılması ) rol oynayarak yaşlanmamıza , hastalanmamıza ve hatta kanser olmamıza neden olan serbest radikallerle savaşır.


                  * Falcarinol içerir. Bu sebeple antineoplastik (kanserden koruyucu ) özelliği vardır. Zaten var olan tümörlerde ise antitümör özellik gösterir. OGG1 (8-Oxo Guanine DNA Glycoylase ) enzimini aktive ederek özellikle akciğer kanserlerinde yararlı ve önleyici rol oynar.

                  * Düzenli tüketildiğinde akciğer ,deri ,larinx (gırtlak ve ses telleri ) , mesane ,prostat ve özefagus ( yemek borusu ) sindirim sistemi kanserlerine yakalanma oranlarını düşürmekte , menapoz sonrası meme kanseri riskini ciddi oranda azaltmaktadır.
 Bağırsak kanserine neden olan nitrozamini  nötralize ederek etkisini azaltır.


                  *İçerdiği Beta-karoten  özellikle görme sağlığımız üzerinde çok olumlu etkiye sahiptir. 40 ' lı yaşlardan sonra düzenli tüketime dikkat etmek gerekir.

                  * Havucu en çok tüketen tavşanların ne kadar hızlı çoğaldıklarını düşünürsek üreme sistemi üzerindeki olumlu etkilerini tahmin etmemiz zor olmaz.

                  * Çok eskilerden beri parazit düşürücü özelliği bilinmektedir.

                  *İçerdiği doğal şeker , vitaminler ve fosfor sayesinde halsizlik ve bitkinlik hallerinde doğal destektir.

                  * Lif içeriği zengin bir gıda olduğundan sindirim sistemi rahatsızlıklarında idealdir. Suyu ishalde, tümü tüketildiğinde kabızlıkta yararlıdır.İçeriğindeki alpha-phelandrene ve cinnamic maddeleri laksatif özelliğini verir. Mide ve bağırsak noktasal kanamalarında direkt suyunu içmek faydalıdır. Safra kesesi ve karaciğer dostudur. Karaciğer yağlanmalarında yağ atıcı özelliği ile destektir. Sindirim sistemi şişkinlik ve gaz şikayetlerini azaltır.

                  * Kansızlıkta folik asit içerdiğinden sabah akşam 1 çay bardağı havuç suyu önerilir.

                  * Şeker içerir ancak bu şeker insülin rezistansına ( direnci ) yol açmaz.

                  * Antiseptik özelliği çok uzun yıllar önce keşfedilmiş bu nedenle ezilmiş ve rendelenmiş halde yara tedavisinde kullanılmıştır.

                  * Düzenli havuç tüketenler üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda serebro vasküler olayların ( beyin dokusu ve damar kanamaları ) daha az gözlendiği görülmüştür. Antioksidan özelliği ile serbest radikallere karşı mücadele eder. Kan sirkülasyonunun (dolaşım) düzenlenmesini sağlar.Damar sertliği dediğimiz aterosklerozun bir sebebi de serbest radikallerin kanda artmasıdır.

                 *Yine antioksidan özelliği sayesinde cildi genel olarak korur. Zararlı güneş ışınlarına maruz kalındığında tüketilmesi tavsiye edilir. Akne , lekelenme , kuru cilt durumlarında da yararlıdır.

                *Mensturasyon ( adet ) dönemini rahatlatır.

                *İdrar söktürücü ( diüretik) etkisi ile ürik asiti düşürdüğünden GUT HASTALIĞI 'nda destek olarak kullanılır.

                * A , B , C , D , E Vitaminlerini , Magnezium , Potasyum , Folik Asit , Fosfor minerallerini içermesi sebebiyle BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ güçlendirir. Aynı sebeplerle kronik baş ağrılarında unutkanlığın azaltılmasında daha da genişletirsek ALZHEİMER ' dan korunmada ve ROMATİZMAL HASTALIKLAR ' da yararlıdır.


                * A Vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğundan havuçla beraber bir miktar yağ alımı emilimini arttıracaktır. Aynı sebeple A Vitamini  fazlalığı halinde idrarla atılamadığından yararlarından azami ölçüde faydalanalım derken çok aşırı miktarlarda havuç tüketmemeye de dikkat etmeliyiz !

             

                                          100 gram havuç besin değerleri :

                                       A Vitamini : 8.115 - 11.000 IU    ,   B1 Vitamini : 0.06 mgr    ,  B 2 Vitamini

: 0.05 mgr ,    B3 Vitamini : 0.6 mgr  ,  B6 Vitamini : 0.15 mgr  ,  Folik asit : 7.6 mcgr   , C Vitamini :

6 - 8 mgr  , E Vitamini : 0.6 mgr   ,  Fe (demir) : 0.7 mgr   ,  NA ( sodyum ) : 47 mgr ,  K : 341 mgr  ,

Mg ( magnesium ) : 23 mgr

                                 
                                   KALORİ :  30 - 42 Kalori


                                  Protein :1.1 gram 

                                  Karbonhidrat : 0

                                  Yağ : 0.2 gram 

                                  Lif : 1 gram      

                '' Havuç '' u  beraber tanıdık . Bu kadar bilgiden sonra azalmaya başladığı bu mevsimde son kalan havuçları değerlendirelim derim :) 

                 SAĞLIKLI GÜNLER ... Dr. Ayşen Çankaya    




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder