23 Haziran 2015 Salı

Ramazan & Oruç & Tefekkür - 3




             ZEKAT  VE  FİTRE TOPLUMSAL ADALETE HİZMET EDER


                 
Zekat  sözlükte artma , çoğalma , temizlik , bereket ,iyi hal ve övgü anlamlarına gelir.Mali bir ibadettir ve İslamın beş şartından biridir. Bu yazımda toplumsal yardımlaşma boyutundaki inceliklerine değinmek ve fıkıh konularını uzmanlarına bırakmak isterim.




               Zekat aslında yılın tüm zamanı uygulanabilecek bir ibadetken  Ramazan 'la bütünleşmesi bu ayın manevi kampanyalarından yararlanmak isteyen müslümanlarca tercih edilmesindendir.

              Yüce Yaratıcı bazı zaman dilimlerini , bazı mekanları üstün görmeyi murat etmiştir. Ramazan 'ın üstünlüğü Allah'ın bu aya aynı Cuma gününe giydirmek istediği üstünlük manasındandır. İlahi bir seçimdir bu. Hassas ruhlarca hissedilir.

              Ramazan boyunca yemeden içmeden ,aşırı nefsani isteklerden uzaklaşan ve fakirin halini onunla beraber olarak yaşayan insan toplumsal barış konusunda da ciddi yol alır. Halka Hak için hizmet etme zevkini yaşar. İftarlar , sahurlar , zekat ve fitrelerin gerçekten ihtiyacı olan fakirlere verilmesinin önemi burada devreye girer.

              Bir ay boyunca yoğun nefis mücadelesi yapan insan bu haliyle yaratıcısının dikkatini çeker adeta . Gayretli ve çalışkan bir öğrenci gibi kanaat notunu arttırır , asıl terbiyecisinin özel ikramlarına mazhar olur. Bu ikramların en büyüğü de gönül aleminin temizlenmesi ve bu aleme ilahi güzelliklerin misafir edilmesidir. Gönlünde mana alemi uyanan insan , fikir dünyasında yükselir artık her davranışın ve kendisine yapılanın Allah'tan geldiğini bilerek  tevhid bilinciyle bambaşka bir dünyaya gözlerini aralar. Hatta Kadir Gecesi'ne erişir ve gönlüne Kur'anın manası iner.

           Bu mükemmel ödüle kavuşmak kolay değildir. Sadece aç kalmayı oruç sananların gafleti bu noktada devreye girer. Oysa tüm beden şehrine bireysellikten ve hayvani dürtülere benzeyen ilkel isteklerden uzak durarak terbiye zamanıdır Ramazan...Gözün , dilin , kulağın , nefsin ,kalbin ve ruhun oruçları vardır boyut boyut yükselerek...

          İbadet Allah'la ilişki kurmaktır...Bu Ramazan 'da en üst seviyede hissedilir. Tutulan aralıksız oruçlar , vakit namazlarının üstüne eklenen nafile namazlar ve Teravih Namazları hep bu ilişkiyi kuvvetlendirmek isteyen merhametli Yaratıcı 'nın lütuflarıdır. Birleşik kaplar kanunundaki gibi yüksek seviyeli Yaratıcı tüm güzelliği ile nefis (ego) dağını yıkmış ve boşalmış temiz bir gönülle boynunu bükmüş kulun gönlüne dolar...



                   Yaratıcısı ile ilişkisini güçlendiren insan bu güzel bağı yaratıcının diğer yüzlerine yansıtır. Tüm canlılar  ve diğer insanlarla ilişkilerini gözden geçirir. Zekat olarak malını paylaştığı gibi sadece Allah (c.c) için gülümseyişini , ilmini ,gücünü ,insanlığını ve sevgisini paylaşır.

                    Adalet ve eşitlik değeri çok yüksek insanları düşünün. Zaman zaman dünya hayatında , fikir ve ruh dünyalarında sıkıntılar yaşadıklarına şahit olursunuz. Adalet aslında Allah'ın (c.c) verdiği her şeyi hikmetle asıl hak ettiği yere koymaktır. 

                   Her durumun zekatı kendine göredir. Dilin zekatı boş konuşmadan ve dedikodudan uzak durmaktır. Evin zekatı içinde misafir ağırlamaktır. Evladın zekatı yetim kimsesiz çocukları sevindirmektir. Sadece başlarını okşayarak bile olsa da...Bununla ilgili verilen örnekler çoğaltılabilir. Sosyal eşitlik ve adaletin sağlanmasında bu sebeplerle zekatın , fitrenin ve sadakanın değeri büyüktür.Bu sayede insan aslında en büyük iyiliği kendisine yapmış olur. Verdikleri aslında kendisinedir. Kendi fakirliğini ve hiçliğini yaşayan insan dünya hayatının en önemli GAYELERİNDEN BİRİSİNE ULAŞMIŞ OLUR.

HİÇLİĞİNİ ANLAYARAK YÜCE YARATICININ SONSUZ MERHAMET VE RAHMET DERYASINDA BİR DAMLA OLARAK KENDİNİ BULUR...


                    
         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder