22 Haziran 2015 Pazartesi

Ramazan & Oruç & Tefekkür - 2





                                   ORUÇ  VE  SAMEDİYET SIFATI


                   '' Kaldır başını göğe bak  


                             Sonra bir daha kaldır başını göğe bak !  ( Mülk 3-4 )






                     Her şeyi yaradan Yüce Allah 'ın (c.c)  sıfatlarından biridir Samed. Hepimiz İhlas suresinde geçtiğinden aşinayızdır. Samedin en kısa tanımı tam ihtiyaçsızlık halidir. Gerçekten Allah'ın ( c.c ) hiç bir şeye ihtiyacı yoktur. Gerçek zengin O 'dur. Ganidir.

                      İnsanı en güzel surette yaratan Allah (c.c) aslında ona karşı en merhametlidir de. Rahim'dir .  Rahman sıfatıyla da inanan inanmayan , şükreden etmeyen, ibadet eden etmeyen herkesi iyi kötü ayırmadan doyurur, ihtiyaçlarını giderir ve besler. Sadece insanları değil bitki - hayvan her canlıyı aynı şekilde karşılar ve geliştirir.

                    Aciz ve muhtaç olan bizler zıtlarla anlayan düşünce yapımız ve sinirsel kapasitemizle O'nun mutlak Ganiliğini ve tamlığını ancak yok olarak anlayabiliriz. Yokluk -hiçlik kavramı tasavvufta nefis terbiyesi adı altında uzun uzun incelenmesi gereken bir konu olsa da oruçla olan bağlantısını öncelikle aç kalarak hissedebiliriz.

                   Allah'ın emri olan orucu niyetlenerek tuttuğumuzda adeta '' Allah'ım senin ismin ve sıfatını bir günlük giymeme müsaade eder misin ? '' şeklinde bağlantı kuruyoruz  O'nunla.


                  ES- SAMED

        * Çokluk kavramından münezzeh


        *Çok özelliğin birleşmesinden oluşmamış


        *Sınır kavramından beri olan TEK 'lik sahibi


        *Hiç bir şeye muhtaç olmayan TEK 'illik


        *Hiç bir boşluğu olmayan , eksiksiz , gediksiz , deliksiz , nüfüz edilemeyen .Som.


        * Esma Mertebesi Sahibi ( sayısız özellikler ) TEK


        * Kendisinin varlığından başka bir şey düşünülemeyen


        *Kendisine bir şeyin katılması ve kendisinden ikinci bir varlığın meydana gelmesi mümkün olmayan  TEK ( doğmaz ,doğurmaz )


   





                    Bu ilişkiye ve O ' na dayanarak da bütün gün boyunca hiç bir şeye ihtiyacım olmadan yaşıyorum. Yemiyorum , içmiyorum , kavga etmiyorum , sinirlenmiyorum. Ben zavallı her şeye muhtaç bir kul olduğum halde Yüce Allah (c.c) bana lütfediyor ihtiyaçsızlığın onurunu.

                   Oruç tutamayan kişinin tutanlara '' FİTRE '' adı altında fakirlere verdiği para , parası yoksa yaptığı hizmet aslında hep Allah'ın Samed sıfatının tarafımızdan yaşanmasına hizmet eder. Merhametli Allah (c.c) tutamayana bile bunu yaşatabilmek için naif fırsatlar vermektedir. Burada verilen iftarların  ihtiyacı olmayan zengine verilmemesi çok önemlidir.

                  Samediyetin tecellisine mazhar olan AZLA YETİNİR . Başkalarının ihtiyacını giderdiği halde kendisi kimseden bir şey istemez. Samediyetin tecelli ettiği kişi fakir olsa da zengindir. Samediyet tecellisi olmayan kişi zengin bile olsa fakirdir.

                 Tembel fakirlik miskinlik olarak Kur'anda yerilmiştir. Boş boş oturan kişiye Peygamberimizin (s.a.v) selam vermemesi bu sebeple açıklanır. Peygamberimiz (s.a.v) hiç tembel fakir olmamıştır. Müstağni yani azla yetinen fakir olmuştur. Çünkü elbette Samediyet tecellisinin zirve noktası kendisidir.

               GÜÇ ve ÖZGÜRLÜK hepimiz için elimizde tutmak isteyeceğimiz değerlerdir .Hatta bazılarımız için en önemli değerler...Samediyet Kavramı içindeki latif olarak bize ''ORUÇ İBADETİ'' sayesinde sunulan gerçek güç ve özgürlüğü yaşayanlardan olmak duasıyla ...Hayırlı Ramazanlar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder