28 Aralık 2015 Pazartesi

SON GÜNLERİN GÖZDE TOHUMU '' KENDİR ''


*Çiçekli bir bitki olan kendirin çiçek bulunan kurutulan uçları ağrı kesici amaçla kullanılır. Bu nedenle çok uzun zamandır baş ağrısı ve romatizma gibi rahatsızlıklar için kendir tohumu kullanıldığını söyleyebiliriz.
*Kaynatılması ve ardından suyunun içilmesi romatizma problemlerine iyi gelmektedir. Bitkinin yaprakları haşlanır ve haşlama suyu süzülerek içildiğinde ağrı azalmasına olanak sağlar.
*Balgam söktürücü etkileri vardır.
*Erkeklerde prostat rahatsızlıklarında yararı gösterilmiştir.
*Mide ve bağırsak gazları için öğütülen tohumların bal ile karıştırılması ile oluşan macun yemeklerden sonra 1 yemek kaşığı tüketilebilir.

*Biyolojik olarak yararlı ve kolay sindirilebilen proteinler açısından çok zengin bir bitkisel kaynaktır. Esansiyel 10 amino asidin 10 'unu da içerir. 3 çorba kaşığı kenevir tohumunda , 11 gram protein bulunur. Esansiyel demek dışardan besinlerle almamız gereken yani vücudumuzun sentezleyemediği demektir.
*Omega-6 yağ asitlerinin omega -3 yağ asitlerine oranı 3'e 1 şeklindedir ve en sağlıklı aynı zamanda enflamasyon karşıtı bir orandır. Bunun yanında özel bir omega-6 yağ asidi olan GLA yani gama linoleik asit içerir. GLA özellikle cildin elastikliğini geri kazandırdığı iddia eden kozmetik ürünlerinde içerir. Yani bu tohumu yiyerek GLA alırız. GLA içeren ürünler kuru ciltler için ya da aşırı sebum üretimi olan sebore durumlarında özellikle yararlıdır. Yiyeceklerin GLA ile zenginleştirilmesi karaciğerde , alyuvarlarda ve damar duvarlarında hücre membranlarının akışkanlıklarını korumasına yardımcı olur ve bu , hücreler arasındaki hayati değiş - tokuşun gerekli bir koşuludur. GLA takviyesi iyi anti -inflamatuvar etkileri kanıtlanmış hormonların , tip 1 prostaglandinlerin üretimini arttırır. Bu üretim pro-inflamatuvar etkiye sahip olan tip 2 prostaglandinlerin sentezinde kullanılır.
*GLA sağlıklı bir metabolizmayı destekler ve yağ yakımına yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet sürdürmesine rağmen kilo kaybında sorun yaşayan kişiler , diyetlerine GLA ekleyerek zayıflama sürecine destek olmaktadırlar.
*GLA hormonlarla düzensizliklerin oluşturduğu sıkıntıları azaltan bir moleküldür.
*GLA cilt , saç ve tırnak sağlığının desteklenmesine yardımcı olur.
*Genel olarak enflamasyon yatkınlığını azalttığından MS ( multiple scleroz ) , fibromiyalji , artrit gibi yangılı durumlarda yardımcı olabilir.
*GLA kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur .

*Aynı zamanda hastalıklarla savaşan bitkilerde bulunan fitokimyasallar açısından , ayrıca yaşlanma karşıtı E vitamini gibi antioksidanlar tarafından zengindir.
*Zn ( Çinko ) , Ca ( Kalsiyum ) , P ( Fosfor ) , Mg ( Magnezium ) , Fe ( Demir ) gibi bir çok mineralden de zengindir.
**********                      ***********                     ************                     *********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder