20 Mart 2015 Cuma

GÜNEŞ TUTULMASI VE PSİKOLOJİK ETKİLERİ

   GÜNEŞ TUTULMASI sırasında  açık ve güneşli hava yerini bir süreliğine kapalı havaya bırakıyor.
Sonuçta çoğumuzda kapalı havada duygusal mood karamsar ve içe dönük olabilmektedir. Zihnimiz bir şey düşündüğümüzde geçmiş , şu an ,gelecek ayrımı yapmadan beyinden hormon salınımına start verir. Bu nokta önemlidir. Bizi çok etkilemiş kötü bir travma her hatırlandığında şu an yaşanıyormuş gibi adrenalin ve kortizol salgılattırır.
              Yıllardır kapalı Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan biri olarak size bilgiler derledim. Işıl ışıl Ege güneşinden sürekli kapalı ve yağmurlu havada yaşamaya alışma bir ara ciddi anlamda dengemi sarsmıştı. Aslında bedenimizde bizden habersiz çalışan hormonal sistemler var. Birincil görevleri bedenin hayatını idame ettirmesi. İşte depresyonun ve duygu durumunda aşağı çekilmenin , düşmenin sebebi de SEROTONİN adlı hormonun eksikliğidir. Serotonin neden bu kadar önemli çünkü eksikliğinde beyindeki elektrik sinyalleri iletilemiyor. Dopaminde aslında hemen hemen aynı işlevi görüyor..

DOPAMİNE aynı zamanda haz hormonu desek yanlış olmaz. Aslında hepimiz bağımlılıklarımız adı altında  bu moleküle aşığız :) Haz aldığımız her durumda tekrar tekrar salgılatmak için davranışı yineleriz. Çikolata ,kahve, sigara gibi bütün bağımlılıkların özeti kimyasal olarak budur. Son yıllardaki akıllı telefon ve internet bağımlılıkları da unutulmamalı. İnanın facede paylaştıklarınız altında gördüğünüz her beğenide serotonin ve dopamin salgılıyorsunuz ! Bağımlılığı ayrı bir yazı konusu olarak hafızaya alıyor ve güneşe dönüyorum.GÜNEŞ Serotonin- Dopamin artışını sağlayan yaşam faktörlerinden biridir. Kuzey ülkelerinde güneş ışığı yetersizliği hem bu hormonları hem de D vitaminini azaltmaktadır. Ani güneş yokluğu ise  aynı zamanda MELATONİN dengesizliği de yaratabilmektedir. Melatonin vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan hormondur. Bilinen en güçlü antioksidandır ve aslında derin uykuda salgılanır. Bizi rahatlatan papatya çayında bile aslında melatonin vardır. Son yıllarda özellikle gece çalışıp gündüz uyuması gerekenlere tablet takviyeleri üretilmiştir. Melatonin serotoninden üretildiğinden serotoninin azaldığı hallerde otomatikman azalmakta ve uykusuzluk görülmektedir. Kısaca SEROTONİN -DOPAMİN parlak güneş ışığında salgılanan dengeli moleküllerdir .MELATONİN ise gece salgılanması gereken bir moleküldür.Tutulma anındaki ani güneş ışığı yokluğu ve hatta zihinsel olarak yokluk düşüncesi salgılanmalarını  etkileyebilmektedir. Zihinsel olarak hazır beklemek bunun daha önce defalarca gerçekleşmiş bir görsel şölen olduğunu düşünüp tadını çıkartmak herhalde en güzeli :))




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder