16 Mart 2015 Pazartesi

KIŞ MUTSUZLARI YAZIM SİZE !

           Kışın daha mı mutsuzsunuz ?   Özellikle kışın depresyon belirtilerini bir türlü atamayan ve yaz aylarına oranla daha halsiz , yorgun , halsiz ve isteksiz olanlarda D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ihtimali yüksek . Üstelik depresif ruh hali iştah kaybı , uyku bozukluğu gibi belirtilerle yemek yeme alışkanlığını etkilemekte ve zaten eksik olan vitamin mineral eksikliğini daha da derinleştirmektedir. Sadece eksik olanı yerine koymak bu durumu düzeltici olmaktadır..
D vitamini yumurtada , sütte ,balıkta , sıvı yağlarda  ve yeşilliklerde de var . Ancak en önemli sentez yeri kendi derimiz .D vitamininin öncüsü olan madde derimizde ve güneş ışığı sentezin tetikleyicisi.. Bu nedenle kış ayları gibi güneş ışınlarının az olduğu zamanlarda takviye etmek gerekiyor.
15 dakika koruyucu faktörlü güneş kremi sürmeden direkt güneş ışığı almak gerek.. Bu o kadar önemli ki uzmanlar kuzey ülkelerdeki psikolojik hastalıkların sıklığını güneş yoksunluğuna bağlıyorlar.. Şizofreni hastalarının % 65 'inde  ,depresyon hastalarının % 14 'ünde D vitamini eksikliği saptanmış. Tek hastalık nedeni olmasa da tetikleyici olduğu düşünülüyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder