9 Temmuz 2015 Perşembe

KONSANTRASYON


          KONSANTRASYON


''Konsantrasyon , bezginlik duymadan fiziksel ve zihinsel enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir.'' Thomas Edison





             Konsantre olmayı öğrenmek oldukça önemlidir. Bu bağlamda geliştirilebilen bir özelliktir. Herhangi bir işte başarıya ulaşabilmek için tüm zihninizi ve düşüncelerinizi , üzerinde çalıştığınız konuya odaklayabilmeniz gerekmektedir. Konsantre olabilen insan tüm yapıcı düşüncelerden faydalanır ve zararlı düşünceleri zihninin dışında tutar.

            Aslında konsantrasyon , bütün dikkatin bir noktaya toplanması , bütün öğrenme mekanizmalarının aynı noktaya yönlendirilmesi , bütün alıcıların öğrenmeye hazır hale getirilerek algının en yüksek performansına ulaşmasıdır.

           İnsanlar genellikle sevdiği , önemsediği ve yapabildiği işler üzerinde uğraşırken daha uzun süre konsantre olabilirler. Dışarıdan  bakıldığında dikkat alanı daralmış gibi görünürken ; içeriden bakıldığında zihin gücünü aynı noktaya çevirmiş kişinin yayılmasını ve dağılmasını azaltmasıdır.

           Konsantrasyon süresi ve derinliği kişiden kişiye değişir. Derin konsantrasyon zihni sabit dikkat halinde tutmaktan ibarettir. Bu şartlar altındayken zihinde hiç bir imaj yoktur. Tam bir sükunet söz konusudur. Zihin pasifleşmiştir. Sürekli düşünce bombardımanı altında etkisini yitiren zihnin tamamen boşalması ise konsantrasyonun son aşamasıdır. Bu ancak derin meditasyon durumlarında yakalanabilen bir durumdur.

            Düşüncesini toplamayı bilen , onu saptırmadan ve kesinlikle kaybetmeden varmak istediği amaca doğru sevk eden kişi , güç ve etki araçlarını arttırır.

            İçimizde birbirine zıt çalışan ; duygu ve davranışlarımızda etki gösteren asıl iki güc vardır. Bunlardan biri gayret ve motivasyonla bizi ilerletmek ve geliştirmek yönünde hareket ettirmek isterken , diğeri bu isteğe çelme takıp düşürmek ve yerimizde saydırmak ister. İşte tam bu anda hangisinin üstünde zihinsel enerjimizi toplayıp konsantre olursak , o yöne ilerleriz. Konsantrasyon irade ve zekanın bir arada kullanılmasını sağlar.

            Konsantre olabilen insan huzurunu ; hareketlerini ve hayatını daha profesyonel kontrol ederek arttırır. Bireysel alışkanlıkların kontrolü de bu sayede kolaylaşır. Hayatının iplerini elinde daha fazla tutan insan içsel gücünü de arttırır. İrade gücü büyük engellerin üstesinden gelebilir. Güçlü yönlerini fark edene kadar insan kendi gerçek yeteneklerini de tam olarak bilemez. Bu noktada bireysel koçluk alan biri olarak bu konuda farkındalığımızı arttıracak  çalışmaların çok yararlı olacağı düşüncesindeyim. Aslında öğrenciler için uygulanan koçluk seanslarının zihinsel mekanizmaları olumlu yönde çalıştırarak konsantrasyon açısından da çok fayda sağladığını gözlemlemekteyim.

           Hayatta zaten devamlılığı olan bir farkındalıktan ibaret değil mi ? Farkındalık - Dikkat -Konsantrasyon yan yana geldiğinde ne anlam ifade ediyor size ?

             Konsantrasyonu etkileyen en önemli etkenlerden biri de olumsuz düşünceler ve o güne kadar ertelenmiş çözülmemiş problemlerdir. Bu konuda şu yaklaşım yararlı olabilir. Yeni bir işe veye programa başlamadan önce sizi demotive eden bir süredir zihninizi meşgul eden bütün sorunlarınızı belirleyin . Yapabileceklerinizi yapın ve listeden silin. Yapamayacaklarınızla vedalaşın. En azından anlamsız zamanlarda düşünüp enerjinizi düşürmenize izin vermeyin. Son yıllarda yapılan nörolojik çalışmalarda siz farkında olmasanız da tamamlanmayan işlerin sürekli bilinçaltı mekanizmalarını meşgul ettiği görülmüştür. Örneğin bir sorunu sürekli yerli yersiz düşünmek yerine belirli bir zaman dilimi ayırarak ve şu vakitte düşüneceğim diyerek bir plan yaparsanız olay üzerindeki gücünüz ve yetkinliğiniz artacaktır... 

           Genelde ailelerden ve gençlerden konsantrasyon konusunda sıkıntılar duyduğumdan konu hakkındaki kendi farkındalığımı arttırmak amaçlı topladığım bilgilerden süzülenler umarım size de yararlı olmuştur.

Teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder