22 Temmuz 2015 Çarşamba

VİTAMİNLER - MİNERALLER 1

VİTAMİNLER ve MİNERALLER



        Vitaminler ve mineraller vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynayan ortak fonksiyon gösterdikleri diğer besin öğelerinin yerine de çalışarak organizmada birçok işin aksamadan yerine getirilmesini sağlayan besin öğeleridir. 

             Vitaminler düzenleyici olarak çalışan, koenzim veya bir enzimin ortağı olarak görev yapan kompleks kimyasal maddelerdir. Mineraller kemik, diş ve tırnak gibi dokularda hücrelerin önemli bir kısmını oluşturan, enzimlerle birlikte çalışan ve organizmada gerçekle- şen enzimatik reaksiyonları hızlandıran besin öğeleridir.

               Karbonhidratlar, proteinler ve yağlarla karşılaştırıldığında organizmanın vitamin ve mineral gereksinimi çok az miktarlardadır. Bu nedenle mikro besin öğeleri olarak adlandırılan vitamin ve mineraller doğrudan birer enerji kaynağı olmamakla birlikte, enerji sağlayan birçok mekanizmada çok önemli görevli olan maddelerdir.



2 yorum:

  1. Faydalı bilgiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuzu yeni gördüm Mehmet Ali Yalçınkaya sağlık yazılarım gündem nedeniyle bira aksadı ama devamı için sizin teşekkürünüz motive etti beni çok sağolun :)

    YanıtlaSil