27 Haziran 2016 Pazartesi

DİNLE - 1

           



           Hiç düşündünüz mü ? İnsanın neden iki kulağı var da sadece bir ağzı var ? Anatomik olarak cevap verenleri duyuyorum . Her iki iç kulakta sadece işitmeye değil vücudun dengesine de yarayan yerler var . Sesleri iki taraflı duymak korunmak ve tehlikeleri fark etmek için önemli. Doğru . Bir de manevi açıdan düşünürseniz ?

        Bazı alimler der ki ; insana iki kulak verilmesinin hakikati , konuşmaktan öte dinlemeyi becerebilmesi içindir. Böylece daha yaratılış aşamasında dinlemenin önemine vurgu yapıldığı söylenir.

        O zaman gerçekten dinleme nedir ? Gerçek bilgeliğe ve farkındalığa ulaşan insanların konuşmaktan çok dinledikleri gözlemlenir . Sosyal medya hesaplarından hepimizin paylaştığı özlü sözlerin üreticisi bu kişiler , aynı zamanda az kelime ile çok şey anlatma becerisine de kavuşmuş görünürler. Peki biz bu bilgeleri örnek alarak karşımızdakini dinlemeyi becerebilirsek ne kazanırız ? '' İlişkilerde çatışmaları azaltmak mümkün mü '' başlıklı yazımda anlattığım gibi dinlemeyi becerebilirsek , yaşamın pek çok noktasında çatışmaları azaltabilmek için güçlü oluruz. Hem evlilik hayatında , hem iş ilişkilerinde yaşanan problemler benzerdir. Çoğu insanın şöyle haykırdığını duyarız '' Beni anlamıyor !!! ''

        Acaba bu anlamamanın bir adım öncesi '' Beni dinlemiyor !!! '' çığlığı olabilir mi ? Evet bu duyulmayan çığlıklar yüzünden şu an çok fazla ikili ilişki ( Sevgili , eş , anne- evlat , baba - evlat v.s...) sorun yaşıyor öyle değil mi ? 

       Biz doktorlara hastalıkla gelen kişi hastalığından kurtulmak ister . Haklıdır da . Ancak biraz yaşamı ve hastalığı ile ilgili noktalar irdelendiğinde tam da hastalığı arttıracak şekilde yaşadığı görülür . Bu bir şeker hastasının sağlıksız beyaz şekerle beslenmesi gibidir. Kan şekeri düştükçe o şekere yüklenir ve sonunda şeker metabolitleri küçük damarlarını tıkamış halde hekime gelir . 

       İlişkilerdeki sorunları da biraz buna benzetirim ben . Sonuçta elimizde kocaman bir sorun yumağı vardır ama ilk dolaşmanın sebebi çoğu zaman karşı tarafın anlatmak istediğini duymamış olmaktır. O zaman yarın ki yazımızda dinleme şekillerini ve becerilerimizi arttırmanın tiyolarını paylaşalım ... Sağlıkla kalın...

27.06.2016 





       

2 yorum: