21 Haziran 2016 Salı

SICAKLAR VE GÜNEŞ ÇARPMALARI


                   Hava sıcaklığı artmaya başladı . Sıcak çarpmaları bu ayların en çok görülen travmalarından . Travmaya sebep olan özellikle güneşin altında fazla beklemekle meydana gelen '' hipertermi '' dediğimiz vücut ısısı yükseklikleri. Bu çok tehlikeli olabilecek bir durumdur. Aşırı derece güneş altında kalmakla beraber yükselen vücut ısısı görülür.  Isı kontrol mekanizmasını ayarlayamayan organizmalarda ortaya çıkar. Sadece insanlar değil hayvanlar da etkilenir.

               Terleme bir yere kadar olayı kompanze etse de güneşe maruz kalma uzarsa tabloya bir de '' dehidratasyon '' yani sıvı kaybı dediğimiz tablo eklenir. Bununla beraber artık vücut mekanizmaları ısıyı düşürecek terlemeye kullanacağı su bulamaz ve ateş giderek artar.

               Tablo dakikalar içerisinde ortaya çıkar . Bu sebeple özellikle çocukların ve yaşlıların konu ile ilgili bilgilendirilmeleri , sıcak saatlerde güneş altında dolaşmamaları önemli. Şapka takmak , sık sık ve azar azar su içmek de önlemlerden biri. Sıcak altında çok kalın ve koyu renkli giysiler giymemek de önemli . İlk belirti fenalık hissi ve halsizleşme iken aşağıdaki tablo oturmaya başladığında durum ciddileşiyor demektir. Hemen güneş altından sıcak ortamdan serin bir yere geçilmeli ve mümkünse içinde biraz tuz biraz da şeker olan elektrolitli bir sıvı alınmalı.
                  Sıcak ve kuru deri , hızlı atan nabız , sıvı kaybına bağlı tansiyon değişiklikleri , baş dönmesi veya ağrısı ilk başlarda görülen bulgulardır. Olay daha da ilerlerse kasılmalar ve kas krampları görülebilir.

- 112 ' YE HABER VERİLMELİ ! Çünkü ölüme kadar gidebilecek çok ciddi bir tablodur.
- Isıdan etkilenen kişi hemen serin  bir yere götürülmeli.
- Giysileri çıkarılmalı ya da en azından gevşetilmeli.
- Kişi soğuk küvete sokulmalı.
- Vücut ısısının düşürülmesinde   buz torbaları ya da soğuk suya batırılmış süngerin vücutta gezdirilmesi de işe yarayabilir.
- Soğuk bezlerle silinirse bezler hasta üzerinde bırakılmamalı.
- Dehidratasyon nedeniyle meydana gelen çarpmalarda, sıvı, tuz ve elektrolit seviyeleri ağız ya da damar yoluyla verilmeli. Bu durum ileri seviyede beyne kan gitmesini engelleyebileceğinden acil müdahale edilmesinde fayda var.


 ****                       *****                           ******                     ******                    ******                        *****

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder