24 Haziran 2016 Cuma

İSTEMEK YA DA İSTEMEMEK !

                   
 

                   İstemek hep ilginç gelmiştir bana. Düşünelim beraber .Ne oluyorda canımız istiyor ? Bazen görmek , bazen duymak bazen de hatırlamak tetikler istemeyi. Çocukluğumuzda çok mutlu bir anımızda yediğimiz yiyecek o anı ile perçinlenir hafızamıza.

             Ya da aşıkken aldığımız koku her duyduğumuzda aşık olduğumuz zamanları hatırlatır. Bunlar olurken beynimiz serotonin adı verilen bir hormon salgılar . Kısaca mutluluk hormonu da diyebiliriz. Çok mutluyken salgılarız , salgıladıkça daha da mutlu oluruz. Düştüğü hallerde belirsiz bir motivasyonsuzluk ve her şeye karşı isteksizlik yaşarız .

             İsteme ile serotonin hormonu düzeyi ilişkisi tam olarak nasıldır bilmiyorum ama uzmanlar öğrenme , ruh hali , uyku , anksiyete (sinirlilik hali ) migren atakları , kusma ve iştah ile ilgili olduğunu söylüyorlar . Buradan yola çıkarsak ruh halimiz neşesiz ve mutsuz olduğunda isteğimiz de genel olarak azalır. Depresyon geçiren hastalarda beyin omurilik sıvısındaki serotonin miktarlarının düşük olduğu ispat edilmiş.

            Peki serotonin başka hangi hallerde düşer ?

* Stres

* Demir, kalsiyum , magnezyum,çinko , B3 ,B6 , folik asit ve Cvitamini eksikliklerinde.

* Yetersiz güneş ışığı alımlarında .

* Yetersiz uyku 

* İnsülin direnci hallerinde düşer .

             Dikkat edersek bunların olmadığı haller de genellikle sağlıklı ve canlı hissettiğimiz hallerdir . O halde sağlıklı beslenmeye , uyumaya , düzenli güneş ışığı almaya hem mutluluğumuz hem isteme duygumuz için daha özenle dikkat edelim ve böylece yaşamdan daha çok keyif alalım.

Sağlıklı günler dilerim :)  Dr . Ayşen Çankaya - Profesyonel Koç











       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder