6 Haziran 2016 Pazartesi

ÜÇ AYLARLA RAMAZANA HAZIRLIK

                Geleneksel olarak kutlayıp önem verdiğimiz ama neden önem verildiğini bilmediğimiz kavramlar vardır. Büyüklerimizin yaşasın üç aylar geliyor diye sevindiği manevi olarak değerli bu zaman dilimini hikmetsel olarak merak edenler için araştırdım.
   

               Çok daha gençken azıcık bir şeyler öğrendiğim konuda uzman kesilirdim :) Hele de maneviyat konuları ne kadar da herkesin bir sürü yorumunun olduğu konulardır ve herkes de en doğruyu kendi bilir. Bu konular hassas konular . O sebeple sağlam kaynaklı öğrendiklerimi zaman zaman paylaşacağım . Beşer şaşar bir kusurum olursa iyi niyetime sayın ve düzeltin lütfen...

               Bu yıl 8 Nisan' da Recep ayı ile üç aylar başladı. Regaib ve Miraç Kandil'leri geçirildi. Tasavvuf büyüklerinden Seyyid Abdulkadir Geylani k.s. üç ayların önemini şöyle anlatır:

             '' Recep nefsani arzuları terk ayıdır. Şaban amel ve vefa ayıdır. Ramazan ise sadakat ve safa ayıdır. Recep tövbe , Şaban muhabbet , Ramazan Hakk'a yakınlık bulma ayıdır. Recep hürmet , Şaban hizmet , Ramazan nimet ayıdır. Recep ayında iyilikler kat kat artar. Şaban ayında kötülükler kalkar . Ramazan-ı Şerif ayında en yüksek ikram ve ihsana ulaşılır.''

              Bir yer ve zaman aklımızın ve gönlümüzün ilk başta idrak edemeyeceği kadar değerli ise o zamana ve yere hazırlanabilmemiz için Yüce Allah (c.c) merhametinden adeta alıştıra alıştıra geçebilmemiz için basamaklar oluşturmuştur. Farz namazlardan önce alınan abdest ve kılınan sünnet namazların da gönlümüzü ve manevi latifelerimizi huzuruna çıkacağımız makamın yüceliğine hazırlamak olduğunu düşünebiliriz bu açıdan.

            Recep Ayı , mübarek üç ayların birinci ayı . Süyûtî ve el-Camiu's Sagir gibi hadis kaynaklarından aktarıldığı gibi :

           '' Recep Allah'ın ayı , Şaban benim ayım , Ramazan da ümmetimin ayıdır'' Hz. Muhammed ( s.a.v) Recep kelime anlamı büyüklük ve ululuktur. Şaban ayı Ramazan' dan hemen önce gelen ay olması itibariyle özellikle oruca bünyenin alıştırılarak değerlendirilebileceği zaman dilimlerindendir. İçinde 15. gecesi olarak büyük öneme sahip Beraat Gecesi ( Kandili ) bulunur. Bu gece bayram arifeleri  Kadir Gecesi ile beraber manevi değere sahiptir.

            Bazı farklı düşüncelere sahip kişilerin zaman dilimlerinin ve mekanların birbirine üstünlüklerine olumsuz yaklaştıklarını görüyorum. Zamanı ve mekanı yaratan yüce Allah (c.c ) bazı zaman dilimlerini sadece biz kullarına merhametinden daha verimli kılmış gibi . Bu aylarda eskiden savaşların yasaklanması da başlı başına düşünülmesi gereken noktalar.

            Recep  Şaban ve en sonunda on bir aya göre üstünlük derecesi '' SULTAN '' sıfatı ile derecelendirilen Ramazan... Bir sonraki yazıda da Ramazan'ı ve oruç ibadetinin hikmetlerini paylaşalım . Hepinize hayırlı ve bereketli Ramazanlar dilerim...

          

         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder